Tabbouleh

Targ Śniadaniowy – warsztaty kulinarne 9 sierpnia

Szakszuka była już „zajęta” – warsztaty prowadzone przez restaurację Tel Awiw

Zdecydowaliśmy się na posiekanie klasycznej sałatki tabbouleh. nr 1 z sałatek proponowanych przez nas w miesiącach maj/czerwiec na Targu Śniadaniowym

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Jerozolima”

  • 30g drobnego bulguru
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 duże pęczki natki pietruszki
  • 2 pęczki mięty
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy baharat
  • oliwa/sól/pieprz
  • do przybrania ziarenka granatu

(porcja dla 4 osób)

Bulgur przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pomidory pokroić w drobną kostkę 0,5×0,5cm

Dodać pomidory i sok, który z nich wypłynął, do miski z przestudzonym bulgurem, dodać szalotkę skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Ostrym nożem bardzo drobno posiekać natkę pietruszki. Dodać natkę do miski z innymi składnikami.

Szybko siekamy listki mięty ( zbyt długo siekana mięta traci kolor), dodajemy do miski

doprawiamy do smaku: ziele angielskie, baharat, oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny

Posypać ziarenkami granatu

Smacznego