Targ Śniadaniowy – warsztaty kulinarne 9 sierpnia
Szakszuka była już „zajęta” – warsztaty prowadzone przez restaurację Tel Awiw
Zdecydowaliśmy się na posiekanie klasycznej sałatki tabbouleh. nr 1 z sałatek proponowanych przez nas w miesiącach maj/czerwiec na Targu Śniadaniowym
Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Jerozolima”
- 30g drobnego bulguru
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1 szalotka drobno posiekana
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 duże pęczki natki pietruszki
- 2 pęczki mięty
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka przyprawy baharat
- oliwa/sól/pieprz
- do przybrania ziarenka granatu
(porcja dla 4 osób)
Bulgur przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pomidory pokroić w drobną kostkę 0,5×0,5cm
Dodać pomidory i sok, który z nich wypłynął, do miski z przestudzonym bulgurem, dodać szalotkę skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Ostrym nożem bardzo drobno posiekać natkę pietruszki. Dodać natkę do miski z innymi składnikami.
Szybko siekamy listki mięty ( zbyt długo siekana mięta traci kolor), dodajemy do miski
doprawiamy do smaku: ziele angielskie, baharat, oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny
Posypać ziarenkami granatu
Smacznego