Arabika Santos uprawiana jest na niezbyt wysokich terenach – usytuowanych około 600-1200 metrów n.p.m. Okres zbiorów trwa tutaj od maja do września. Tradycyjna Arabica Brazylia Santos jest obrabiana metodą naturalną „na sucho”. Wiśnie kawy umieszczane są na betonowym patio, gdzie przez pewien czas poddawane są działaniu brazylijskiego słońca. Ziarna schną zatem w bezpośrednim kontakcie z miąższem, co ma niebagatelny wpływ na profil smakowy kawy. Taki sposób suszenia nadaje kawie słodkawy, owocowy posmak.
Arabica Santos nie bez powodu uznawana jest za jedną z najlepszych brazylijskich kaw. Jej delikatny i zrównoważony smak niewątpliwie docenią miłośnicy klasyki. Ta brazylijska kawa słynie ze swojej łagodności, umiarkowanego, lekko słodkawego aromatu oraz niskiej kwasowości. Wyróżnia ją także wyważone body. Arabica Brazylia Santos nie jest jednak pozbawiona smakowych niuansów. Orzechowe, karmelowe, cynamonowe, miodowe i czekoladowe nuty nadają jej niepowtarzalny charakter.
Na bazie tej arabiki przygotujemy doskonałą kawę po turecku, ristretto oraz cappuccino.
body (cielistość) – 3/5
kwasowość – 1/5
aromat – 4/5