Terra Zakros
Ta oliwa extra virgin pochodzi z zakrońskiego regionu Krety, słynącego z jakości swojej oliwy. Charakteryzuje się kwasowością na poziomie 0,3% i pochodzi z odmiany oliwek „Koroneiki”. Ma złotozielony kolor, zbalansowany słodko-gorzki smak, długo trwający posmak i owocowy zapach. Jej jakość to efekt starannej dbałości o szczegóły w produkcji i standaryzacji według międzynarodowych norm.
Wysokiej jakości oliwy, charakteryzujące się unikalnymi cechami i certyfikatem PDO dla regionu Sitia. P.D.O. oznacza „Protected Designation of Origin” (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Jest to system oznaczania jakości wykorzystywany w Unii Europejskiej, mający na celu ochronę nazw produktów, które mają unikalną charakterystykę, jakość lub renomę wynikającą bezpośrednio z ich geograficznego pochodzenia. Produkty z certyfikatem P.D.O. muszą być produkowane, przetwarzane i przygotowywane w określonym regionie geograficznym, przy użyciu uznanych i zatwierdzonych metod produkcji. Ochrona nazwy pochodzenia jest ważna, ponieważ zapewnia autentyczność produktu i chroni go przed podróbkami, zapewniając konsumentom pewność co do pochodzenia i jakości produktu.
Producent: Terra Zakros
Certyfikat BIO – Tak
Opakowanie – puszka
Gatunek oliwek – Koroneiki
Wczesny zbiór – Nie
Oliwa niefiltrowana – Nie