Oliwa z gatunku Hojiblanca to podstawowy składnik kuchni hiszpańskiej i jej flagowych dań. Zazwyczaj używa się jej na zimno, ponieważ przy podgrzewaniu traci swoje fantastyczne właściwości smakowo-zapachowe.
Jednoszczepowa oliwa extra virgin, wielokrotnie nagradzana na międzynarodowych konkursach, pochodząca z rodzinnego, prowadzonego w sposób najbardziej zgodny z naturą gospodarstwa. Oliwa o fantastycznych walorach jakościowych, smakowych i zapachowych. 60-70% oliwek pozyskanych do produkcji tej oliwy jest zielonych, czyli nie do końca dojrzałych, co oznacza, że jest wyjątkowo bogata w polifenole.
Oliwa Oro del Desierto produkowana jest w rodzinnym gospodarstwie, posiadającym certyfikat upraw ekologicznych UE i spełniającym najwyższe normy jakości.
Farma jest uznana i certyfikowana jako organiczna przez następujące instytucje: CAAE (Andaluzja-Hiszpania), The Soil Association (Wielka Brytania), KRAV (Szwecja), AB (Francja), BIOSEGIEL (Niemcy).
Nagrody:
2023 FLOSOLEI, Rzym, Włochy – 99/100 punktów oraz w Top 20 najlepszych oliw organicznych
2023 Leone D’oro, Seleccion, Włochy
2022 Ranking World’s Best Olive Oils, siódme miejsce w kategorii „oliwy organiczne” oraz top 20 global 2021/22
2022 Leone D’Oro, Włochy – finalista w kategorii organic: „Top of the competition”
2022 Ecotrama, Kordoba, Hiszpania – Gran Oro, 90 punktów
Zbiór 2024/2025
Spożyj do: 31/12/2026